قزاقستان از شمال با روسیه، از شرق با چین، در جنوب شرقی با قرقیزستان، در جنوب با ازبکستان و در جنوب غربی با ترکمنستان همسایه است. سواحل شمال شرقی دریای خزردر خاک این کشور قرار دارد.
وسعت قزاقستان 2.717.300 کیلومتر مربع (بیش از سه برابر ترکیهیا پاکستان) است و حدود 20 آن در سوی کوههای اورالقرار گرفته و به لحاظ جغرافیایی بخشی از آن در اروپااست. البته قزاقستان معمولاً یک کشور آسیایی طبقهبندی میشود.
قزاقستان 2700.000 کیلومتر مربع مساحت دارد و بزرگترین کشور محصور در خشکی دنیا است. قزاقستان به بزرگی اروپای غربی است و از دریای خزر در غرب تا کوههای آلتای در شرق ادامه مییابد. مرزهای شمالی قزاقستان در دشتهای سیبری غربی و مرزهای جنوبی آن در بیابانهای آسیای میانه قرار دارند.
با وجود وسعت زیادی که این کشور را نهمین کشور بزرگ دنیا قرار میدهد، بیشتر سرزمین آن کویرو استپاست و تراکم جمعیت آن تنها 6 نفر در هر کیلومتر مربع است.
دشت قزاق با مساحت 804500 کیلومتر مربع یکسوم کشور را دربر میگیرد و بزرگترین منطقه خشک استپی در جهان است. علفزارها و شنزارهای گسترده شاخصه این دشت هستند.
رودها و دریاچههای مهم قزاقستان عبارتند از دریاچه آرال، رود ایلی، رود ایرتیش، رود ایشیم، رود اورال، سیردریا، رود چارین، دریاچه بالخاشو دریاچه زایسان. دره چارین که 150 تا 300 متر عمق و 80 کیلومتر درازا دارد فلات سنگی و سرخرنگ را در مینوردد و در راستای رودخانه چارین در شمال تیانشانادامه مییابد. دهانه بیگاچ، دهانهای برخوردی است که از برخورد یک سیارک در حدود 5 میلیون سال پیش بهوجود آمده و 8 کیلومتر قطر دارد.
آبوهوای قزاقستان بری است و تابستانهای گرم و زمستانهای سرد دارد. بارندگی در این کشور نسبتاً کم است و اراضی آن در شرایط خشک تا نیمهخشک قرار دارند.
شهرهای اصلی قزاقستان عبارتند از آستانه، آلماتی، قراغندی، چیمکند، آتیراوو اسکمن. شهرهای بزرگ قزاقستان به ترتیب آلماتیبا حدود 1.5 میلیون نفر، آستانهو قراغندیبا حدود 700 هزار نفر هستند. به جز شهرهای نامبرده میتوان به شهرهای آکتاو، پاولودار، پتروپاولسکو اوست کامنگورسکنیز اشاره کرد.
[ ]
+ نوشته شده در ساعت 12:32 عصر توسط Mirzaali